Rubriky
Aktuality

Skautský institut v Brodě

Jak vznikal první Skautský institut na Vysočině?

V lednu roku 2021 se skauti z Havlíčkova Brodu ze střediska Bobříci rozhodli zapojit do projektu Skautského institutu. Po složení týmu, získání informací, telefonátech a domlouvání se to povedlo. V červnu oficiálně vznikl první skautský institut na Vysočině pod taktovkou čtyř nadšených činovníků střediska Bobříků. Institut má sloužit převážně lidem v daném městě a blízkém okolí, proto desátý institut byl pojmenován SI v Brodě a jeho mottem je Naslouchat SI. 

Co je to skautský institut?

Skautský institut je projekt, který se snaží propojovat skautskou komunitu se širokou veřejností. Skauting má poslání, tudíž i skautské instituty mají poslání, a tím je stavět mosty. Na jednom břehu si představme tradice a hodnoty skautského hnutí, kde největším cílem je zanechat svět o trochu lepší.  Na druhém břehu, pomyslného mostu si představme potřeby a životní styl současné společnosti, palčivá témata našich časů.

Skautských institutů dnes existuje už celá řada. Možná někdo zná SI na Staromáku, nebo nově SI na Kampě, kde institut sídlí v rybářském domku, který si dokonce zahrál i ve filmu Jak utopit doktora Mráčka. Každý institut pravidelně pořádá velké množství různých akcí, ať už jde o přednášky, debaty, workshopy nebo jiné kulturní akce. Jejich cílem je spojit skauty a veřejnost a vnášet kultivovanou diskusi do veřejného prostoru.

Jak vypadala první akce?

SI v Brodě se otevřelo 25. června symbolickým podepsáním skautského šátku. První akce začala hned palčivým tématem, a to je třídění odpadu v Havlíčkově Brodě. Do diskuse byli pozváni odborník na odpadové hospodářství, místostarosta města a spolukoordinátorka akce Čistá řeka Sázava. Posluchači debaty se dozvěděli nové informace a měli možnost o tématu mluvit, diskutovat, ptát se hostů.

Co nás čeká?

Už 22. října od 17:00 nás čeká cestovatelská přednáška MAROKO – země, která pohlcuje srdce a otevírá oči. Akce proběhne v havlíčkobrodském AZ centru  nacházejícím se na Rubešově náměstí. Přijďte se společně s námi pomocí fotek přesunut do úžasného Maroka s cestovatelem Jiřím Pechou. Srdečně vás zveme.

Kde najít program a více informací o SI v Brodě?

Facebook: Skautský institut v Brodě
Instagram: sivbrode
Web: https://www.skautskyinstitut.cz/
Kontakt: havlickuvbrod@skautskyinstitut.cz

Pokud vás zajímá více neváhejte se na nás obrátit, ať už na výše zmíněné kontakty nebo osobně na pořádané akci.

Za SI v Brodě Pavlína Hlaváčová