Rubriky
Aktuality

Pozvánka na debatu „Budoucnost EU: Jsou evropská média skutečně svobodná?“

Portál EURACTIV.cz zve na debatu s názvem Budoucnost EU: Jsou evropská média skutečně svobodná?, která se uskuteční dne 18. března 2022 od 14.00 do 15.30 Kině OKO v Havlíčkově Brodě (Smetanovo nám. 30).  

Nezávislá a objektivní média jsou pilířem demokratické společnosti. Dohlížejí na vlivné lidi, informují občany a poskytují přehled o dění kolem nás, díky kterému se můžeme ve světě lépe orientovat a rozhodovat. Evropská mediální krajina však mnohdy uvadá – vydavatelství jsou v rukou oligarchů, novináři čelí verbálním i fyzickým útokům a kvůli nedostatku financí končí řada regionálních redakcí. Evropská unie si problémy uvědomuje a chce nezávislá média podpořit.

Zároveň jsme svědky informační války a zneužívání médií pro šíření nebezpečné propagandy. Ruská agrese na Ukrajině dokonce vedla k omezení vysílání ruských státních stanic v Evropě. Bezprecedentní krok přijaly jak hráči soukromého sektoru, tak i národní úřady i sama Evropská unie. Ta chce zároveň podpořit nezávislá a objektivní média v jejich činnosti.  Právě tyto skutečnosti bychom rádi na debatě reflektovali.

V úvodu diskuzního setkání vystoupí a do následné diskuze se zapojí:

  • Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise (online),
  • Radka Maxová, poslankyně Evropského parlamentu (ČSSD, S&D) (online/offline – bude upřesněno),
  • Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu (KDU-ČSL, EPP) (online/offline – bude upřesněno),
  • Milan Pilař, předseda správní rady Letní žurnalistické školy,
  • Robert Břešťan, šéfredaktor portálu Hlídací pes.

Pro registraci na akci vyplňte, prosím, následující formulář