Rubriky
Aktuality

Maraton psaní dopisů

Skautský institut v Brodě se v pátek 10. 12. 2021 připojil k celorepublikové akci Maraton psaní dopisů s organizací Amnesty International ČR. Akce se uskutečnila v odpoledních hodinách v nové budově Krajské knihovny Vysočiny. Tato lidskoprávní akce má pomoci osobám, které s staly obětmi bezpráví. Na rok 2021 bylo vybráno 6 případů, které mohou lidé podpořit formou napsání dopisu. Většinou se případy týkají osob, které byly neprávem uvězněni. Příkladem je egyptský právník, který obhajoval lidskoprávní aktivisty a tím se dostal do vězení sám.

Tato akce není jen celorepubliková, jedná se o událost která rezonuje celým světem. V prosinci lidé na celém světě píší ručně psané dopisy s výzvou k osvobození vybraných lidí. Dopisy jsou určeny k rukám nejvyšším představitelům zemí ve kterých jsou lidé uvězněni.  

Havlíčkobrodské občany nejvíce zasáhnul případ běloruského chlapce (16 let), který se dostal do vězení ve spojitosti s běloruskými demonstracemi. I přesto, že se samotné demonstrace neúčastnil, dostal se díky davovému nátlaku, aby utíkal do vězení.

Akce se zúčastnilo přes 30 lidí. Bylo napsáno k 60 dopisům, které byly rozeslány. Nikdo z vězněných zatím nebyl propuštěn, ale zdá se to velmi nadějné, protože za posledních 60 let Amnesty dopomohla k propuštění více než 50 000 nespravedlivě vězněných. Tak snad SI v Brodě pomohla malým dílkem do skládačky.

Za SI v Brodě Pavlína Hlaváčová

Kde najít program a více informací o SI v Brodě?

Facebook: Skautský institut v Brodě
Instagram: sivbrode
Web: https://www.skautskyinstitut.cz/
Kontakt: havlickuvbrod@skautskyinstitut.cz